Zachtaardig Annalies van Eerde
Visie en werk
“Ik houd van de kleine ogenschijnlijk niet noemenswaardige dingen die de wereld juist zo fascinerend maken”.
Ik ben Annalies van Eerde, beeldend kunstenaar in hart en nieren.
Opgeleid als docent tekenen-schilderen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam.
Ik houd van werken met natuurlijk materiaal zoals pure schapenwol, dat mij een prettige connectie met de natuur biedt. Opgegroeid aan de Noord Hollandse kust bezoek ik met grote regelmaat de duinen en zee. Elke keer weer anders, elke keer verwondering.

Waarschijnlijk ben ik een van de pioniers in de techniek van het  ‘vachtvilten’ dat leidde tot een een diervriendelijke schapenvacht zonder vel.  Al vanaf 2009 geef ik les in het vervaardigen hiervan, en heb sindsdien honderden kleden gevilt.  Velen zijn na mijn viltworkshops zo enthousiast geworden dat ze voor zichzelf zijn begonnen.
Omdat ik oorspronkelijk een schilderachtergrond heb, benader ik het vilten als schilderen met wol.
Wat is vilten?
Vilten is een oud ambachtelijke proces met wol, water, olijfzeep en spierkracht. Een ecologisch en duurzaam procedé uit berggebieden van zuid oost Azië.
Groot werk
Akoestische wandkleden
Mijn persoonlijke signatuur is de schilderachtige landschappelijke benadering door het werken met o.a. ruwe wol. Ik meng wol en vezels en vilt deze d.m.v. water en olijfzeep tot een vaste stof, het vilt.
De wandkleden van wol hebben een landschappelijke “feeling” die de natuur heel nabij laat beleven.
Ik merk dat er momenteel een grote behoefte aan ‘echt’ en eerlijk materiaal als wol, hout, leem, dat leidt tot ”verzachting” van ruimtes in betonnen huizen. Het haalt de natuur naar binnen daar waar we het missen.
Klein werk
Divers
Naast mijn akoestische viltschilderijen creëer ik botanisch geïnspireerde inkt-tekeningen, collage’s, schilderijen en ecoprints. Natuurlijke afdrukken van botanisch materiaal rondom ons huis.
Naast het geven van vilt, teken- en schilderlessen werk ik in opdracht, of thuis.
De grote atelierruimte in het landelijke dorpje Nes a/d Amstel van Dorie van Dijk leent zich uitstekend voor het maken voor het grotere viltwerk.
—————————————————————————————————————-